Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kotlety z ciecierzycy i białej kapusty

6 sztuk, 882 kcal
1 sztuka: 147 kcal
Białko: 5,8 g
Tłuszcze: 7,1 g
Węglowodany: 10,1 g
Błonnik: 6,0 g
Potas: 264,6 mg
Wapń: 61,2 mg
Magnez: 51,3 mg
Żelazo: 1,7 mg
Cynk: 1,1 mg
Witamina A: 3,4 μg
Beta-karoten: 24,1 μg
Witamina E: 1,69 mg
Witamina B1: 0,07 mg
Witamina B2: 0,05 mg
Witamina B3: 0,56 mg
Witamina B6: 0,13 mg
Foliany: 91,8 μg
Witamina C: 5,7 mg

Kotlety z ciecierzycy i białej kapusty

Kotlety z ciecierzycy i białej kapusty

To delikatne danie najlepiej jest upiec w piekarniku. Takie wegańskie burgery możemy wykorzystać do przygotowania dania kolacyjnego, II śniadania czy obiadu. Podane z sosem czy dipem smakują jeszcze lepiej.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia 20 minuty
Ilość porcji 6

Składniki
  

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy 100 g suchej
  • 200 g młodej białej kapusty
  • 1 szalotka
  • 4 łyżecz. świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżecz. suszonego tymianku
  • 2 łyż. oleju z pestek winogron
  • 1/2 ząbka czosnku można pominąć
  • sól himalajska
  • pieprz biały

Przygotowanie
 

  • Ugotowaną i ciepłą ciecierzycę blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę.
  • Białą kapustę bardzo drobno siekamy, solimy, dokładnie mieszamy najlepiej ręką, ugniatając ją, odstawiamy na 10 minut, dodajemy do ciecierzycy.
  • Na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek (nie przypalmy!), przekładamy do ciecierzycy.
  • Dosypujemy świeżo zmielone siemię lniane, suszony tymianek i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Masę ugniatamy ręcznie, sprawiając aby sok z kapusty połączył wszystkie składniki.
  • Formujemy nieduże kotleciki.
  • Nagrzewamy piekarnik do 170°C , blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotleciki, pieczemy ok. 10 minut z jednej strony, przekładamy na drugą i pieczmy kolejne 10 minut (są delikatne).
  • Podajemy z sosem, dipem lub hummusem.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating