Makaron z czarnej fasoli z kurkami i szparagami
Makaron z czarnej fasoli z kurkami i szparagami to danie wysokobiałkowe z dużą ilością błonnika.Korzystając z okazji, że nabyłam bio szparagi, a rozpoczął się także sezon na kurki, przygotowałam danie łączące te dwa smaki.Użyłam roślinnej śmietany, tym razem z nerkowców, choć zazwyczaj posiłkuję się owsianą czy sojową.Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego.
Czas przygotowania 30 minuty min.
Ilość porcji 2
Składniki
- 1 opak. makaronu z czarnej fasoli 250 g
- 2 łyż. oliwy z oliwek
- 1/2 białej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 150 g grzybów kurek
- 1/2 opak. szparagów 6-7 sztuk
- 100 ml śmietany roślinnej
- ostra papryka
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
- Kurki bardzo dokładnie myjemy, większe okazy przekrawamy na mniejsze kawałki.
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, kroimy na cienkie talarki.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojone cebulę i czosnek, szklimy przez chwilę.
- Dodajemy kurki, solimy, oprószamy ostrą papryką i pieprzem, smażymy przez chwilę pod przykryciem. Dolewamy 3 łyżki przegotowanej wody i dusimy prawie do miękkości około 5-10 minut (w zależności od wielkości grzybów).
- Dodajemy pokrojone szparagi, dusimy pod przykryciem do miękkości szparagów, kolejne 3-5 minut.
- Wlewamy schłodzoną śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, już nie dusimy.