Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Komosa ryżowa z winogronami

Komosa ryżowa z winogronami

Komosa ryżowa z winogronami to połączenie słodkiej cebuli i winnych winogron z wytrawną komosą ryżową. Danie to powinno posmakować także dzieciom.
Zapraszam na pożywne danie i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 30 minuty
Ilość porcji 2

Składniki
  

  • 350 g ugotowanej na sypko komosy ryżowej, jak w przepisie na Komosę ryżową ze szpinakiem
  • 250 g czerwonych winogron
  • 100 g jarmużu
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
  • sok z cytryny do smaku
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • olej do smarowania papieru

Przygotowanie
 

  • Cebulę obieramy i kroimy w grubsze talarki, przy pomocy pędzelka smarujemy je olejem.
  • Winogrona myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie smarujemy je olejem, większe grona możemy przekroić na pół.
  • Nagrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem.
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, cebulę i winogrona przekładamy na blaszkę, delikatnie solimy, zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok. 15–20 minut (uważamy na cebulę, łatwo ją wysuszyć), wyjmujemy z piekarnika.
  • Jarmuż myjemy, odcinamy twarde łodygi, osuszamy ręcznikiem papierowym, rwiemy liście na mniejsze części.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy jarmuż, podsmażamy minutę na średnim ogniu do momentu, aż zmięknie, skrapiamy go sokiem z cytryny, solimy.
  • Dodajemy ugotowaną komosę, upieczone winogrona i cebulę, delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Podajemy od razu na ciepło lub na zimno w formie sałatki.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating