Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Gruszki w syropie z polewą karobową

Zanim pojawią się piękne i świeże owoce letnie można jeszcze wykorzystać dostępne obecnie gruszki i przyrządzić pyszny deser. 

Gruszki przed podaniem można schłodzić w lodówce, my zjedliśmy ciepłe:). Zamiast wina użyłam własny miks czyli woda z Amaretto.
Inspirowałam się przepisem znalezionych w książce “Smaki Świata, Francja” na gruszki w sosie czekoladowym:).
Kiedy okazało się, że mój syn ma także uczulenie na jabłka, gruszki częściej goszczą na naszym stole, chociaż niestety są także alergenne. Na szczęście gruszki uczulają o połowę rzadziej niż jabłka. Więcej na temat alergii na gruszki możecie poczytać TUTAJ 
Polecam i życzę Smacznego

Gruszki w syropie z polewą karobową

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5-10 minut
CZAS GOTOWANIA: 30-45 minut
LICZBA PORCJI: dla 2 osób
Składniki:
  • 6 dojrzałych gruszek np. Konferencje (na deser zużyłam 2 a 4 przeznaczyłam na ciasto Nigelli z gruszkami:)
  • 500 ml wody (można też ¼ wody a ¾ wina deserowego)
  • sok z ½ limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 rozcięta laska wanilii
  • 100 ml Amaretto
  • sorbet gruszkowy
  • polewa karobowa
Przygotowanie:
  1. Do rondla wlać wodę i sok z limonki lub cytryny, cukier, dodać laskę wanilii i Amaretto, postawić na silnym ogniu
  2. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki wrzucić do rondla i doprowadzić płyn do wrzenia (jeśli obieracie gruszki wcześniej trzeba pamiętać, aby zamoczyć je w wodzie z sokiem z cytryny wtedy nie ściemnieją)
  3. Zmniejszyć ogień i gotować gruszki, aż będą miękkie od 5-15minut, sprawdzić nakłuwając czubkiem noża (długość gotowania gruszek zależy od stopnia ich dojrzałości)
  4. Przełożyć gruszki do naczynia, a syrop jeszcze gotować doprowadzając do odparowania co najmniej połowy płynu
  5. Gruszki ułożyć w pucharkach, jeszcze ciepłe (u mnie), polać syropem, dodać gałkę sorbetu i polać ją wcześniej przygotowaną polewą karobową lub dla tych co mogą sosem czekoladowym
Jak zrobić polewę karobową czyli niby-czekoladową znajdziecie TUTAJ

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *