Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Jaglano-Amarantusowe Śniadanie (Bezglutenowe)

Trwa akcja „Śniadanie dla Biegacza” i zmobilizowała mnie do pokazania w ostatnich dniach większej części moich śniadań:) Nie jestem Alergikiem, ale gotując dla mojego syna zmieniłam dietę całej mojej rodziny i odkrywając wartościowe produkty dla niego, wzbogaciłam nasz rodzinny jadłospis:) 
Takie śniadania są zdrowe i pożywne, dobre dla każdego kto dba o siebie i oczywiście pozbawione alergenów. Na początku smak niektórych dań może wydać się dziwny, nawet niedobry. Zapewniam jednak, że z czasem gdy odstawimy żywność naszpikowaną chemią i dodatkami to nasze zdrowe jedzenie nie będzie już miało konkurencji!
Płatki jaglane podczas gotowania upodabniają się swą konsystencją do kaszy jaglanej, z tą róznicą, że miękkną błyskawicznie. Dodałam amarantus ekspandowany, a całość potrawy wzmocniłam jagodami goji. O właściwościach tych owoców ostatnio mówiło się dość często, warto zapewnić sobie ich obecność w codziennym menu. 
Poczytajcie o nich we Wskazówkach pod przepisem.
Przepis dołączam do akcji Śniadanie dla Biegacza.
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA:ok.10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: dla 1 osoby
Składniki:
  • 250 ml mleka ryżowego
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka jagód goji
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z Agawy
Przygotowanie:
  1. Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki jaglane, chwilę gotujemy na mniejszym ogniu, dosypujemy amarantus i jagody goji, mieszamy i jak płatki są miękkie kończymy gotowanie
  2. Podajemy na ciepło dosłodzone syropem klonowym
Wskazówki:
Płatki jaglane ekspresowo miękną i wchłaniają mleko.
Ciepłe i miękkie owoce goji smakują mi lepiej niż suszone
Jagody Goji:
Jagody Goji to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity. Najlepsze owoce wyrastają na terenach Chin. Owoce goji mają podłużny kształt, jasny, czerwony kolor, który wraz z dojrzewaniem, robi się co raz bardziej jaskrawy. Są bardzo delikatne, dlatego zrywa się je ręcznie. Ich słodki smak pozwala na jedzenie goji prosto z krzewu, a suszone jagody stanowią świetną przekąskę.
Owoce goji to wyjątkowo mocne antyutleniacze. Pod względem wartości odżywczych uznane za najbardziej wartościowe owoce naszej planety.  
Są bogactwem aż 11 minerałów oraz 22 minerałów śladowych. Spożywanie (100g) tych jagód zapewnia w 10% dzienne zapotrzebowanie na wapń, 24% na potas, 100% na żelazo, 18% na cynk, 91% na selen, 100%, także na tryptofan, miedź, german i fosfor.
Zawierają beta-karoten w ilości większej, niż w marchewce, polisacharydy wzmacniające system immunologiczny, witaminy B1, B2, B6, E oraz są naturalnym bogactwem witaminy C (w 100g/2500mg).
W medycynie chińskiej są stosowane jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych. Goji wzmacnia układ trawienny i reguluje jego pracę. Zwalcza otyłość i wykazuje działanie antynowotworowe. Poprawia nastrój, likwiduje zmęczenie i usprawnia pamięć, wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Niezwykła mieszanka cennych składników w jagodach goji jest także świetnym środkiem zaradczym na wszelkiego typu alergie i wysypki skórne.
Źródło: Zdrowy Link
 
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. z miłą chęcią zjadłabym takie śniadanko 🙂

  2. Szana: Wiesz co dobre:)

  3. spałaszowałabym taką owsiankę przed porannym bieganiem – oj bardzo chętnie!

  4. mmmm takie sniadanko, mmm pomarzyć sobie można 😉

  5. Kaś; Z pewnością jadasz takie:) a pewne i lepsze. Podziwiam za poranne bieganie ja tylko wieczorami

  6. Darmowe mp3; Szybciutko się je robi, więc nie ma co marzyć:)

  7. Płatki jaglane wypróbowałam i super na stałe dołączyły do mojego śniadaniowego menu:)

  8. Ewa; Bardzo się cieszę, są bardzo zdrowe!

  9. panna nikt says:

    Cześć. Od kiedy jestem na diecie eliminacyjnej, również muszę jadać takie papki na śniadanie (mieszam z goją, suszonymi porzeczkami albo pieczonym jabłkiem), mimo iż tęsknię za pyszniutkim tościkiem z pyszniutkim oscypkiem. Nie próbowałam jeszcze płatków jaglanych, od tygodnia “jadę” na zwykłej jaglanej kaszy (łeee), ewentualnie płatkach ryżowych. Problem jest taki, że to jedzenie mnie wcale nie syci, po 2 godzinach od takiego śniadania znowu jestem głodna. No i klops;) Spróbuję jeszcze z tymi płatkami i amarantusem, dziękuję za przepis:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *