Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Ciasto amarantusowe orkiszowe (bez cukru, wegańskie)

Przeglądałam ostatnio Internet w poszukiwaniu przepisów na mój pierwszy chleb na zakwasie a natrafiłam na przepis, który mnie od razu zaciekawił. Nigdy jeszcze nie robiłam sypanych ciast, to właśnie takie jest. Przygotowanie tego ciasta to dziecinna sprawa, mieszamy składniki, przesypujemy, wstawiamy do piekarnika i po przestygnięciu można jeść. 
W oryginalnym przepisie miarką jest szklanka. Ja użyłam swojego kubka o pojemności 250 ml, potem zważyłam suche składniki i w przepisie poniżej podaję je w gramach. 
Ciasto bez cukru, z samych zdrowych składników można jeść bez wyrzutów sumienia:)  
 
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Ciasto amarantusowe orkiszowe

(wegańskie, bez cukru)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut 
CZAS PIECZENIA:40-50 minut
Składniki:
  • 100 g mąki amarantusowej
  • 100 g płatków owsianych drobnych (można użyć drobnych płatków orkiszowych)
  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej (u mnie typ 2000)
  • 100 g kaszki manny orkiszowej
  • 125 ml oleju ryżowego
  • 125 ml syropu daktylowego lub ryżowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • szczypta kardamonu
  • ok. 1 kg owoców (u mnie jabłka)

Przygotowanie:

  1. Suche składniki odmierzamy i umieszczamy w dużej misce
  2. Dodajemy olej ryżowy, syrop daktylowy i przyprawy, mieszamy całość (u mnie przy użyciu miksera). Powstanie ciasto w formie kruszonki
  3. Obrane jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, kroimy na małe kosteczki, dokładamy do  „kruszonki”
  4. Mieszamy dokładanie wszystkie składniki
  5. Przygotowujemy okrągłą dużą formę (u mnie z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm), wykładamy ją papierem do pieczenia
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180°C 
  7. Wsypujemy ciasto do wcześniej przygotowanej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut
  8. Upieczone ciasto studzimy ok. 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy 
  9. Podajemy najlepiej dobrze wystudzone, aby się lepiej kroiło (może się kruszyć)

Wskazówki: Można użyć innch owoców na przykład gruszek czy śliwek, można owoce pomieszać. Ważne jednak, aby nie było ich mniej niż 800 g. Ja użyłam pół kilograma jabłek i ciasto było zbyt kruche, za mało związane.

 
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Czym zastąpić “syrop daktylowy lub ryżowy”? Nie za bardzo wiem, co to jest i skąd to wziąć:) I czy jest niezbędne w tym cieście? Pozdrawiam!

    1. Można zastąpić klarownym miodem, Golden Syrupem lub syropem z Agawy. Nie próbowałam tego ciasta w innej wersji więc trudno mi orzec jak się zachowa przy zmianach lub rezygnacji z syropu.

      1. Ok dziekuję:) A ten syrop ma wiązać, czy po prostu słodzić?

        1. I jedno i drugie, trochę skleja:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *