Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Domowy Izotonik Arbuzowy Nie Tylko Dla Biegacza

Czas na kolejną odsłonę domowego napoju izotonicznego. Na blogu znajdziecie już Domowy Izotonik z Cytryną, a tymczasem wypróbujcie Izotonik Arbuzowy.
Arbuz to ulubiony owoc mojego Alergika, zaskoczył mnie wymieniając go na pierwszym miejscu. Na drugim pojawiły się czereśnie. 
U osób uczulonych na pyłki traw i żyto powinno się zrezygnować z podawania surowego arbuza, zwłaszcza w okresie pylenia. Mój syn ma uczulenie na pyłki traw, a jednak nie dostrzegam negatywnych reakcji po spożyciu arbuza. Najbezpieczniej jednak kiedy będzie go spożywał w środku lata, podczas pobytu nad Morzem Śródziemnym, z dala od traw. Zresztą tamtejsze arbuzy będą słodsze i bardziej dojrzałe. Już nie możemy się doczekać wakacji:)
Przygotowując kolejne odsłony domowego napoju izotonicznego właściwie zmieniamy tylko jeden składnik – owoc. Dziś zamiast cytryny dodajemy arbuz, który ma ogromne działanie orzeźwiające co w upalne dni jest zbawienne:) 
Arbuz to owoc niskokaloryczny, za to zawiera w swoim składzie aż 92% wody.
„Arbuz wpływa korzystnie na serce i żołądek. Buduje płyny organiczne, nawilża jelita. Jest stosowany do leczenia pragnienia, zaburzeń układu moczowego, obrzęku, aft, depresji oraz stanów zapalnych nerek i dróg moczowych. Arbuz nie powinien być spożywany przez osoby ze słabym trawieniem i anemią…”* 
Arbuz korzystnie działa na skórę, którą oczyszcza, odżywia, odmładza. Dodatkowo koi stany zapalne skóry, wypryski i wspomniane już afty. To bardzo cenna właściwość tego owocu, zwłaszcza dla Alergików.
Owoc ten cenią sportowcy, ponieważ pomaga pozbyć się powstałych na skutek intensywnych ćwiczeń związków organicznych gromadzących się w mięśniach. A ponieważ arbuz ma wysoki indeks glikemiczny, wypicie napoju z jego udziałem szybko dostarczy energii podczas wysiłku, biegania:)
Przepis dołączam do akcji Smoothie 2 i Arbuzowe Wariacje
*Źródło: Odżywianie dla Zdrowia, Paul Pitchford
Zapraszam i życzę Smacznego


Przepis poniżej
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: 2-3 porcje
Składniki:

  • 250 ml soku z arbuza (ćwiartka arbuza, bez pestek)
  • 500 ml wody mineralnej schłodzonej
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z Agawy (dla nieuczulonych miód)
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej lub kamiennej naturalnej najlepiej nierafinowanej (u mnie morska z algami)
  • sok  1/2 limonki

Przygotowanie:

  1. Arbuz oczyszczamy z pestek, wkładamy do naczynia, miksujemy, przecedzamy przez grubsze sitko
  2. Dodajemy schłodzoną wodę, syrop klonowy, sok z limonki oraz sól
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą
  4. Przed użyciem jeszcze raz mieszamy napój lub wstrząsamy bidonem i gotowe

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *